Thuisbatterijen

Slimme thuisbatterijen: geef jouw zonnepanelen een upgrade!

Met de thuisbatterij bevorder je de zelfconsumptie van jouw groene energie, bewaar je overtollige energie en gebruik hem op latere tijdstippen. Je wordt dus deels onafhankelijk van het net.

Om een concreet voorbeeld te geven; met een Sofar Amasstore Lithium batterij kan jij je onafhankelijkheid van 30% tot wel 85% verhogen.

Voordelen van een thuisbatterij

Combineren met een thuisbatterij

Wie vanaf 1 januari 2021 zonnepanelen laat plaatsen, kan niet meer gebruik maken van het principe van een terugdraaiende teller. Zonnepanelen maken meestal voldoende elektriciteit aan om een het grootste deel van de gezinsbehoeften te voldoen. Maar helaas schijnt de zon meestal op momenten dat je geen elektriciteit verbuikt.

Het is dus niet mogelijk om alle geproduceerde energie van je zonnepanelen zelf te gebruiken. Er wordt geschat dat het deel van je energie dat je zelf consumeert gemiddeld 30% is, indien je niet over een batterij voor je zonnepanelen beschikt. De overschot van je geproduceerde zonne-energie wordt op het net geïnjecteerd.

Laat een thuisbatterij installeren

Hierdoor ben je nog altijd afhankelijk van openbare net. Wanneer je zonnepanelen geen energie meer produceren, zoals ‘s avonds of ‘s nachts ben je afhankelijk van het elektriciteitsnetwerk. Om te voorkomen dat het overschot aan elektriciteit op het net wordt gezet en om minder afhankelijk te zijn van een elektriciteitsleverancier, kan je een thuisbatterij installeren. Zo kan je 60 tot 80 procent van je eigen geproduceerde elektriciteit verbruiken, in plaats van 30%.

De prijs van een thuisbatterij ligt gemiddeld tussen €1500 en €7000, afhankelijk van de opslagcapaciteit. Het is ook financieel interessanter om een thuisbatterij onmiddellijk te laten plaatsen als je zonnepanelen laat zetten, dan bestaande zonnepanelen uit te breiden met een thuisbatterij. Een uitbereiding van een bestaande installatie met een thuisbatterij is uiteraard ook mogelijk. Hier wordt dan gewerkt met een retrofit omvormer welke de batterij gaat aansturen.

Waarom is de slimme thuisbatterij een goede investering?

Wanneer je een slimme thuisbatterij hebt, wordt de zelf opgewekte groene energie bij je thuis opgeslagen. Zonder de slimme thuisbatterij gaat al die overgebleven energie integraal naar het net, en kunnen anderen ‘profiteren’ van jouw zonnepanelen. Bovendien verbruik jij ook ‘s avonds en ‘s nachts energie, deze moet je zonder de slimme thuisbatterij van het net halen. En kost je dus geld!

Door de slimme thuisbatterij word je ook zelfvoorzienend. Dit maakt dat je bij een stroompanne of een storing op het net niet zonder energie zit. De slimme thuisbatterij wordt niet voor niets slim genoemd. De batterij schat zelf in wanneer je opgeslagen energie moet gebruiken. Dit is tijdens de piekuren: ‘s ochtends en ‘s avonds. Het is dan donker en dan gebruiken we thuis meer elektriciteit.

“Hoe minder je van het net haalt, hoe minder je zal moeten betalen.”

Dit wil zeggen dat zowel de opstelling als de samenstelling van jouw zonnepaneleninstallatie afhankelijk is van jouw verbruik. Hoeveel energie en vooral wanneer je die verbruikt, is belangrijk. Bij ElCo Solar geven we je graag onafhankelijk advies, en het feit dat we niet gebonden zijn aan 1 merk, de doorslag geeft om klanten op maat van hun project te kunnen adviseren en begeleiden. We geven klanten advies op maat van hun project, begeleiden hen doorheen het hele project en staan in voor zowel de plaatsing als de keuring van de batterijen.

Ben je benieuwd of thuisbatterijen een goede investering zijn voor jou?

Vragen of twijfels? Aarzel niet om ons te contacteren